img

Máme za sebou koniec roka 2023 a je to správny čas na bilancovanie, poďme sa teda pozrieť na údaje, ktoré nám dáva k dispozícii SEVA – Slovak Electric Vehicle Association.

Aká bola situácia na začiatku roka 2023?

Celkovo bolo dostupných 1483 verejných nabíjacích bodov, ktoré sa nachádzali na 629 lokalitách. Prevádzkovatelia týchto nabíjačiek poskytovali v súčte 56 266 kW inštalovaného výkonu pre elektromobily, ktorých na našich cestách dnes jazdí približne 10 000 ks. Veľká väčšina majiteľov elektromobilov pritom nabíja svoje vozidlá na neverejných staniciach, či je to doma z wallboxu, vo firme, pri administratívnych budovách. Týmto spôsobom nabíja viac ako 80% majiteľov elektromobilov, pretože je to najkomfortnejší spôsob, ako auto nabiť, keď stojí počas pracovnej doby v garáži alebo na parkovisku pracoviska.

Čo priniesol koniec roka 2023?

Poskytovatelia služieb rozšírili sieť verejných nabíjacích bodov o nové lokality, celkovo ich máme ku koncu roka 2023 k dispozícii 1808 nabíjacích konektorov na 740 lokalitách, pričom celkový inštalovaný výkon narástol o 45,9 % na 82 082 kW,  ich lokáciu na mape nájdete na web stránke nabijame.sk. Z týchto čísel je evidentné, že najväčší nárast sa zaznamenal práve na nabíjačkách s vysokým výkonom, tzv. UFC ( Ultra Fast Charger ), tie s výkonom nad 300 kW zaznamenali nárast viac ako trojnásobný, konektory nad 150 kW nárast o 73%.

Aké máme očakávania na rok 2024?

Prevádzkovatelia nabíjacích bodov majú pripravených ešte viac investícií na tento rok, ako sme mohli vidieť v roku 2023. Je to dobrá správa pre majiteľov elektromobilov, a možno ešte lepšia pre tých, ktorý jeho kúpu ešte len zvažujú a nemajú informácie o možnostiach, kde a za čo nabíjať. O tomto sa dočítate viac v ďalšom článku tu.

Záverom je potrebné uviesť, že tempo výstavby verejných nabíjacích staníc pre elektromobily na Slovensku je pomalšie ako európsky priemer, čo v podstate reflektuje trend pri predaji elektromobilov na Slovensku.